0058
ΑΝΑΓΚΕΣ
0093
ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
0807
ΔΡΑΣΕΙΣ
0448
NEWS
Από το 1998, οπότε ξεκίνησε να λειτουργεί το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης (ΙΘΤΠ) αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους πολιτιστικούς και πνευματικούς πυρήνες, όχι μόνο της Θράκης, αλλά ολόκληρης της Βόρειας Ελλάδας.

Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης

11/01/2012

Σήμερα, το ΙΘΤΠ είναι μια κυψέλη νέων και δραστήριων ανθρώπων που αγαπούν την παράδοση και μέσα από πρωτοποριακές δράσεις φροντίζουν για τη διάσωση και διάδοσή της.


Κάθε επίσκεψη στους ιδιαίτερα καλοφροντισμένους και προσεγμένους χώρους του Ιδρύματος, αλλά και κάθε επικοινωνία με τα στελέχη του δίνουν την ευκαιρία στον επισκέπτη να πλησιάσει την πλούσια ελληνική παράδοση. Μια παράδοση που δεν είναι "φυλακισμένη" σε φωτισμένες βιτρίνες και ξύλινες προθήκες, αλλά μέσα από ποικίλες εκδηλώσεις και δράσεις γίνεται κτήμα του καθενός που επιθυμεί να τη μελετήσει, να την "αφουγκραστεί" και- γιατί όχι- να αναλάβει ένα μέρος της ευθύνης για τη διάσωσή της.


Το ΙΘΤΠ στεγάζεται σε ένα συγκρότημα κτιρίων στο κέντρο της Ξάνθης, εκεί που κάποτε χτυπούσε η "καρδιά" του καπνεμπορίου. Το κτιριακό συγκρότημα, συνολικής έκτασης 2000 τμ, μετά την εκ βάθρων ανακαίνιση και συντήρησή του, μεταμορφώθηκε σε χώρο πολιτισμού και ιστορίας, φιλοξενώντας μέχρι σήμερα δεκάδες εκατοντάδες ανθρώπους από την Ελλάδα και το εξωτερικό.


Εικαστικοί, ζωγράφοι, γλύπτες, ιστορικοί, συγγραφείς, πανεπιστημιακοί, ηθοποιοί,  άνθρωποι των Γραμμάτων και των Τεχνών πέρασαν από τους χώρους του Ιδρύματος, αφήνοντας ο καθένας ανεξίτηλο το σημάδι της δουλειάς και της εμπειρίας τους. Είναι αυτά τα σημάδια που ως άσβεστοι λύχνοι κρατούν ζωντανές παραδόσεις, ήθη κι έθιμα, πολύτιμα στοιχεία του ελληνικού πολιτισμού.


Η λειτουργία του Ιδρύματος ανήκει σε πρωτοβουλία της πρώην υφυπουργού Εξωτερικών Βιργινίας Τσουδερού, η οποία μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το χαρακτήρισε "πολιτιστικό πείραμα", που, κατά γενική ομολογία, έχει πετύχει.

Εβδομάδα παγκόσμιας προσευχής
  • Εβδομάδα παγκόσμιας προσευχής
  • Με αφορμή την εβδομάδα παγκόσμιας προσευχής για τη χριστιανική ενότητα, το ερχόμενο Σάββατο χριστιαν...
  • περισσότερα...

Δείτε επίσης

Ολοκληρώθηκε η δενδροφύτευση στον Υμηττό

Ολοκληρώθηκε η δενδροφύτευση στον Υμηττό

Παρά το τσουχτερό κρύο, μεγάλος αριθμός Εθελοντών ανταποκρίθηκε στην πρόσκλησή μας, και έδωσε το «παρών» την Κυριακή 15/1, στη δράση δενδροφύτευσης και καθαρισμού του Δήμου Ηλιούπολης που έγινε στον Υμηττό.

Καλός αριθμός
Aitisi xorigias