0058
ΑΝΑΓΚΕΣ
0093
ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
0807
ΔΡΑΣΕΙΣ
0448
NEWS
Αποκτά και πάλι «ζωή» το αρχαίο υδραγωγείο του Χορτιάτη, το μοναδικό σωζόμενο μνημείο στο είδος του στην Κεντρική Μακεδονία, που τροφοδοτούσε με νερό τη Θεσσαλονίκη.

Αποκτά «ζωή» το αρχαίο υδραγωγείο του Χορτιάτη

10/01/2012

Το πέρασμα του χρόνου, όμως, καθώς και οι ανθρώπινες επεμβάσεις άφησαν πάνω του "πληγές", τις οποίες προσπαθεί να επουλώσει η 9η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, με τις εργασίες στερέωσης και ανάδειξης που υλοποιεί και οι οποίες χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ.


Το υδραγωγείο του Χορτιάτη είναι μια ρωμαϊκή κατασκευή, που τροφοδοτούσε με νερό από τις πηγές την πόλη της Θεσσαλονίκης και η αρχική φάση του χρονολογείται στον 1ου αιώνα μ.Χ. Έχει μήκος 223μ. και μέγιστο ύψος 20μ..


Στην περιοχή αυτή έγινε και η συμπλοκή μεταξύ ανταρτών και Γερμανών το 1944, όπου ο θάνατος ενός Γερμανού στρατιώτη αποτέλεσε την αφορμή του Ολοκαυτώματος του Χορτιάτη, στη διάρκεια του οποίου εκτελέστηκαν 149 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και βρέφη.


«Οι εργασίες ήταν απολύτως απαραίτητες, γιατί το υδραγωγείο είχε έντονα στατικά προβλήματα και κάποια στιγμή ήταν βέβαιο ότι θα κατέρρεε κάποιο κομμάτι του» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο λέκτορας αρχαιολογίας στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας και υπεύθυνος της προμελέτης για την αποκατάσταση και ανάδειξη του μνημείου, Μανόλης Μανωλεδάκης.


Εκτός από τη ρωμαϊκή φάση, στο μνημείο διακρίνονται μια δεύτερη παλαιοχριστιανική, που ίσως σχετίζεται με τα υδρευτικά έργα που πραγματοποίησε στη Θεσσαλονίκη ο Μ. Κωνσταντίνος και μεταγενέστερες, που χρονολογούνται στη μεσοβυζαντινή και την υστεροβυζαντινή περίοδο, αλλά και στους χρόνους της τουρκοκρατίας.


Ο Μουράτ Β', μετά την άλωση της Θεσσαλονίκης, το 1430, μερίμνησε για την επισκευή της υδατογέφυρας και κατασκεύασε είκοσι νέες κρήνες στην πόλη, καθώς και το "Λουτρό του Μπέη", που έπαιρναν νερό από το Χορτιάτη.


Η Θεσσαλονίκη συνέχισε να υδροδοτείται από το νερό του Χορτιάτη μέχρι το 1975. Το 1980, λόγω στατικών προβλημάτων, έγιναν αποσπασματικές επεμβάσεις στο υδραγωγείο και το ίδιο συνέβη δύο δεκαετίες αργότερα. Οι τελευταίες, όμως, επεμβάσεις αλλοίωσαν την όψη του μνημείου, καθώς χρησιμοποιήθηκε υπερβολική ποσότητα τσιμέντου.


Το υδραγωγείο γνώρισε σε όλη τη μακραίωνη ιστορία του πλήθος φθορών, τόσο από το χρόνο όσο και από τις κατά καιρούς εκτεταμένες επεμβάσεις που οφείλονται στον ανθρώπινο παράγοντα. Τα σχετικά έντονα καιρικά φαινόμενα το χειμώνα, αλλά και η κατά τόπους πυκνή βλάστηση που καλύπτει τους τοίχους- και ιδιαίτερα οι κισσοί- συνετέλεσαν σημαντικά στις φθορές του μνημείου.


«Αρχικός στόχος είναι να αναδειχτεί κατ' αρχήν το μνημείο του υδραγωγείου του Χορτιάτη με τις απαραίτητες εργασίες συντήρησης και σε μια μεταγενέστερη φάση, εάν υπάρχουν τα χρήματα, να αναδειχτεί ακόμη περισσότερο ο περιβάλλον χώρος» πρόσθεσε ο κ. Μανωλεδάκης.


Αυτό το διάστημα, οι εργασίες για τη στερέωση και ανάδειξη της λειτουργίας του μνημείου, με προϋπολογισμό περίπου 640.000 ευρώ, και χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, προχωρούν με πιο αργούς ρυθμούς, λόγω των καιρικών συνθηκών.


Οι εργασίες θα εντατικοποιηθούν και πάλι από το Μάρτιο, με πρόσληψη επιπλέον προσωπικού, καθώς στο Χορτιάτη είναι δύσκολο να γίνουν ανασκαφικές εργασίες το χειμώνα. 

Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη του 2013.

Εβδομάδα παγκόσμιας προσευχής
  • Εβδομάδα παγκόσμιας προσευχής
  • Με αφορμή την εβδομάδα παγκόσμιας προσευχής για τη χριστιανική ενότητα, το ερχόμενο Σάββατο χριστιαν...
  • περισσότερα...

Δείτε επίσης

Ολοκληρώθηκε η δενδροφύτευση στον Υμηττό

Ολοκληρώθηκε η δενδροφύτευση στον Υμηττό

Παρά το τσουχτερό κρύο, μεγάλος αριθμός Εθελοντών ανταποκρίθηκε στην πρόσκλησή μας, και έδωσε το «παρών» την Κυριακή 15/1, στη δράση δενδροφύτευσης και καθαρισμού του Δήμου Ηλιούπολης που έγινε στον Υμηττό.

Καλός αριθμός
Aitisi xorigias