0058
ΑΝΑΓΚΕΣ
0093
ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
0807
ΔΡΑΣΕΙΣ
0448
NEWS
Το πανάρχαιο ποντιακό έθιμο των «Μωμόγερων», που εκτυλίσσεται στη διάρκεια του δωδεκαημέρου, από την παραμονή των Χριστουγέννων μέχρι και τα Φώτα, θα αναβιώσει στο Βόλο την Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου στις 6.30 το απόγευμα, στην πλατεία Αγίου Νικολάου.

«Μωμόγεροι»

28/12/2011

Η εκδήλωση, όπως ανακοινώθηκε από τη δημοτική αρχή, οργανώνεται από το Δήμο Βόλου σε συνεργασία με το Σύλλογο Ποντίων Ν. Μαγνησίας και είναι ενταγμένη στο πρόγραμμα εορταστικών εκδηλώσεων με τίτλο «Στις Γιορτές Όλοι μαζί».

Τους «Μωμόγερους» θα αναπαραστήσει 18μελής ομάδα του Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Σκήτης Κοζάνης «Ο Εύξεινος», η οποία θα ξεκινήσει από το Δημαρχείο νωρίς το απόγευμα και δια μέσου της Ερμού θα κατευθυνθεί στην πλατεία Αγίου Νικολάου όπου θα αναβιώσει το πρωτοχρονιάτικο αυτό έθιμο με θεατρικό δρώμενο, χορό και τραγούδι.

Τα «Μωμογέρια» έλκουν την καταγωγή τους από την αρχαία Ελλάδα έχοντας πολλά κοινά στοιχεία με το αρχαίο θέατρο στα αρχικά του στάδια. Λαμβάνουν χώρα το Δωδεκαήμερο Χριστουγέννων - Φώτων με αποκορύφωση την ημέρα της Πρωτοχρονιάς, διότι με τις άγριες μάσκες, τα κουδουνίσματα και την εορταστική ατμόσφαιρα που δημιουργούν πιστεύεται ότι συμβάλλουν στην απομάκρυνση του κακού και στην αναγέννηση της φύσης ύστερα από το βαρύ χειμώνα.

Οι ρόλοι στα πρόσωπα του θιάσου κατανέμονταν με μεγάλη μυστικότητα από τον πρεσβύτερο Μωμόγερο, τόσο για να μη γνωρίζονται μεταξύ τους, αλλά και για να μην τους γνωρίζουν οι συγχωριανοί.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων θα συνεχιστεί την Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου, με εκδήλωση που οργανώνουν από κοινού ο Δήμος Βόλου και η Κρητική Αδελφότητα Βόλου «Το Αρκάδι», υπό τον τίτλο «Κρητών γεύσεις...κάλαντα και χοροί», στην πλατεία Αγίου Νικολάου και ώρα 19.30.

Στην πρωτοχρονιάτικη αυτή εκδήλωση η μεγάλη και η μικρή χορευτική ομάδα της Κρητικής Αδελφότητας, υπό τους ήχους ζωντανής μουσικής, θα τραγουδήσουν τα κρητικά κάλαντα, όπως αυτά επιβίωσαν σε βάθος χρόνου, ενώ μικροί και μεγάλοι χορευτές θα χορέψουν χορούς της Κρήτης. Παράλληλα, το κοινό που θα τους παρακολουθεί θα γεύεται κρητικές γεύσεις και ρακή, που θα προσφέρονται σε όλους για το καλό του νέου χρόνου.

Εβδομάδα παγκόσμιας προσευχής
  • Εβδομάδα παγκόσμιας προσευχής
  • Με αφορμή την εβδομάδα παγκόσμιας προσευχής για τη χριστιανική ενότητα, το ερχόμενο Σάββατο χριστιαν...
  • περισσότερα...

Δείτε επίσης

Εβδομάδα παγκόσμιας προσευχής

Εβδομάδα παγκόσμιας προσευχής

Με αφορμή την εβδομάδα παγκόσμιας προσευχής για τη χριστιανική ενότητα, το ερχόμενο Σάββατο χριστιανοί διαφόρων ομολογιών θα συμμετάσχουν στην οικουμενική βραδιά συμπροσευχής, στον καθολικό καθεδρικό ναό Θεσσαλονίκης της Ασπίλου Συλλήψεως της Θεοτόκου, επί της οδού Φράγκων.

Καλός αριθμός
Aitisi xorigias