0058
ΑΝΑΓΚΕΣ
0093
ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
0807
ΔΡΑΣΕΙΣ
0448
NEWS
Την ευκαιρία να απολαύσουν τη συνάντηση των «Μωμόγερων» της Κοζάνης με τους «Ρουγκατσάρηδες» της Καρδίτσας, που αναβίωσαν δύο πανάρχαια και με πολλά κοινά στοιχεία έθιμα των Δωδεκαημέρου, είχαν όσοι βρέθηκαν παραμονή των Φώτων στο κέντρο της Καρδίτσας.

Οι «Μωμόγεροι» και οι «Ρουγκατσάρηδες»

05/01/2012

Οι «Μωμόγεροι» και οι «Ρουγκατσάρηδες» του Παλαμά συναντήθηκαν στην κεντρική πλατεία παρουσία του Δημάρχου Καρδίτσας Κων. Παπαλού και πλήθους κόσμου, παρουσιάζοντας αντίστοιχα τα δύο δρώμενα της γιορτής των Φώτων.


Το πανάρχαιο έθιμο των Μωμόγερων έχει ξεχωριστή θέση στα ήθη του δωδεκαημέρου στη χώρα και κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα.


Η λέξη «μωμόγερος» προέρχεται από τη σύνθεση των λέξεων γέρος και μίμος. Στο έθιμο, που θέλει τον άνδρα του χωριού να αρπάζει τη νύφη, συμβολίζοντας έτσι την αρπαγή της Περσεφόνης από τον Πλούτωνα, κεντρικό πρόσωπο είναι ο Μώμος, θεός του γέλιου και της σάτιρας στην Αρχαία Ελλάδα, ο οποίος παρότρυνε τους δώδεκα ακολούθους του, τους Μωμόγερους, να βρουν αφορμή και σατιρίζοντας να προκαλέσουν το γέλιο στους συγκεντρωμένους.

Εβδομάδα παγκόσμιας προσευχής
  • Εβδομάδα παγκόσμιας προσευχής
  • Με αφορμή την εβδομάδα παγκόσμιας προσευχής για τη χριστιανική ενότητα, το ερχόμενο Σάββατο χριστιαν...
  • περισσότερα...

Δείτε επίσης

Εβδομάδα παγκόσμιας προσευχής

Εβδομάδα παγκόσμιας προσευχής

Με αφορμή την εβδομάδα παγκόσμιας προσευχής για τη χριστιανική ενότητα, το ερχόμενο Σάββατο χριστιανοί διαφόρων ομολογιών θα συμμετάσχουν στην οικουμενική βραδιά συμπροσευχής, στον καθολικό καθεδρικό ναό Θεσσαλονίκης της Ασπίλου Συλλήψεως της Θεοτόκου, επί της οδού Φράγκων.

Καλός αριθμός
Aitisi xorigias