0058
ΑΝΑΓΚΕΣ
0093
ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
0807
ΔΡΑΣΕΙΣ
0448
NEWS
Έναν αιώνα ρωσικής ζωγραφικής καλύπτουν οι 120 πίνακες της συλλογής της Δημοτικής Πινακοθήκης Manege της Αγίας Πετρούπολης, που από τις όχθες του Νέβα θα ταξιδέψουν μέχρι τη χώρα μας, για να προσφέρουν ένα πανόραμα της εικαστικής δημιουργίας στη Ρωσία του 20ού αιώνα, μέχρι και τις μέρες μας.

Ένας αιώνας ρωσικής ζωγραφικής

15/12/2011

Η έκθεση, που θα φιλοξενηθεί στο Ίδρυμα Β. και Μ. Θεοχαράκη από αύριο έως και τις 11/3/2012, περιλαμβάνει έργα που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, τεχνοτροπιών και καλλιτεχνικών γενεών, δίνοντας μια ολοκληρωμένη εικόνα της τέχνης, όπως εξελίχθηκε στην Αγία Πετρούπολη, την πόλη που υπήρξε ο κατεξοχήν σύνδεσμος της Ρωσίας με την ευρωπαϊκή τέχνη.

Τον πυρήνα της συλλογής αποτελούν πίνακες και σχέδια που φιλοτεχνήθηκαν στο τότε Λένινγκραντ από το 1920, αντανακλώντας τις κατακτήσεις της Ρωσικής Πρωτοπορίας των αρχών του 20ού αιώνα, μέχρι και το 1940, προσφέρουν μια ξεχωριστή προσέγγιση της σοβιετικής τέχνης της περιόδου, αλλά και μια επιπλέον διάσταση στην αντίληψη του θεατή για τα καλλιτεχνικά δρώμενα της εποχής θέτοντας προκλητικά ερωτήματα στις παραδοσιακές κριτικές ερμηνείες για την κυριαρχία του σοσιαλιστικού ρεαλισμού.

Άλλα έργα δημιουργήθηκαν κάτω από τις δραματικές συνθήκες που δημιούργησε η επί 872 ημέρες πολιορκία της πόλης κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, έργα που διακρίνονται για την υψηλή πλαστική τους δεινότητα, την ιδιομορφία, την ποικιλία και την καλλιτεχνική τους ποιότητα.

Από τις επιβιώσεις της λαϊκής παράδοσης και τις επιδράσεις του μοντερνισμού έως τα καλλιτεχνικά φαινόμενα της περιόδου της περεστρόικα του Γιέλτσιν, καθώς και τις σύγχρονες αναζητήσεις, τα έργα των ρώσων καλλιτεχνών (Grinberg, Lapshin, Zagoskin, Timoshenko, Krimmer, Pakulin, Proshkin, Shuriga, Churilov, μεταξύ άλλων) δίνουν στον έλληνα θεατή την ευκαιρία για την προσέγγιση άγνωστων πτυχών της ρωσικής εικαστικής κουλτούρας.

Πηγή: http://avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=658047

Δείτε επίσης

Εβδομάδα παγκόσμιας προσευχής

Εβδομάδα παγκόσμιας προσευχής

Με αφορμή την εβδομάδα παγκόσμιας προσευχής για τη χριστιανική ενότητα, το ερχόμενο Σάββατο χριστιανοί διαφόρων ομολογιών θα συμμετάσχουν στην οικουμενική βραδιά συμπροσευχής, στον καθολικό καθεδρικό ναό Θεσσαλονίκης της Ασπίλου Συλλήψεως της Θεοτόκου, επί της οδού Φράγκων.

Καλός αριθμός
Aitisi xorigias