0058
ΑΝΑΓΚΕΣ
0093
ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
0807
ΔΡΑΣΕΙΣ
0448
NEWS
Εχθρός ή σύμμαχος, απειλή ή υπόσχεση, ένοχη ή ευεργετική, η παγκοσμιοποίηση είναι η συνθήκη που αλλάζει τους χάρτες, μετατοπίζει τα κέντρα εξουσίας, αποσταθεροποιεί τους παλιούς προνομιούχους, δημιουργεί καινούργιο πλούτο και επιβάλλει νέες ισορροπίες.

Εμείς και η Παγκοσμιοποίηση

19/01/2012 - 19/01/2012

Για αυτό το τόσο σύνθετο φαινόμενο της εποχής μας, που αντιστέκεται θα μιλήσει ο Θεοδόσης Τάσιος, καθηγητής στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και Επίτιμος Διδάκτωρ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης την Πέμπτη 19 Ιανουαρίου, στο πλαίσιο του πολύ-θεματικού κύκλου Megaron Plus. Η ώρα έναρξης είναι στις 7:00 και η είσοδος είναι ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας.


΄Εμείς και η Παγκοσμιοποίηση'

Διάλεξη του καθηγητή Θεοδόση Τάσιου στο Μegaron Plus

Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2012
Ώρα έναρξης 7.00 μμ
Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας
Η διανομή των δελτίων αρχίζει στις 5.30


Εχθρός ή σύμμαχος, απειλή ή υπόσχεση, ένοχη ή ευεργετική, η παγκοσμιοποίηση, νέα θρησκεία για όσους επωφελούνται και ανάθεμα για τα θύματά της, είναι η συνθήκη που αλλάζει τους χάρτες, μετατοπίζει  τα κέντρα εξουσίας, αποσταθεροποιεί τους παλιούς προνομιούχους, δημιουργεί καινούργιο πλούτο και επιβάλλει νέες ισορροπίες.

Για αυτό το τόσο σύνθετο φαινόμενο της εποχής μας, που αντιστέκεται στις εύκολες περιγραφές και τις προβλέψεις, θα μιλήσει ο Θεοδόσης Τάσιος, καθηγητής στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και Επίτιμος Διδάκτωρ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο του πολύ-θεματικού κύκλου Megaron Plus.


Η παγκοσμιοποίηση είναι φαινόμενο με πολλές όψεις, θα θυμίσει ο ομιλητής και όχι αποκλειστικά οικονομικό. Οι αδιανόητες εξελίξεις της τεχνολογίας, ιδιαίτερα τα τελευταία 30 χρόνια, ακύρωσαν τα σύνορα και τις αποστάσεις, δημιούργησαν μια ανοιχτή και χωρίς περιορισμένη ταυτότητα κοσμοαντίληψη, επέτρεψαν στις πληροφορίες να κυκλοφορούν χωρίς φίλτρα σκοπιμότητας, επέβαλαν μια κοινή γλώσσα επικοινωνίας και εξουδετέρωσαν την τοπικότητα.

Οι επιστήμες, οι τέχνες, οι κοινές γλώσσες, ο αθλητισμός, οι θρησκείες, το εμπόριο υπήρξαν διεθνικά φαινόμενα, πολύ πριν οι σημερινές τάσεις αποκτήσουν την καταλυτική και ολοκληρωτική δυναμική τους και έγιναν το φορείο της σύγχρονης οικονομικής παγκοσμιοποίησης.

Ο καθηγητής Θεοδόσης Τάσιος θα φωτίσει το έλλειμμα μιας ηθικής και συνεπώς πολιτικής θεωρίας που χαρακτηρίζει  την παγκοσμιοποιητική επανάσταση και το οποίο υπονομεύει την ευστάθεια του συστήματος με έναν επικίνδυνο συνδυασμό ακραίου, αλλά και ολιγαρχικού φιλελευθερισμού στην οικονομία και εξίσου ακραίας αποδόμησης των ηθικών αξιών.

Οι ανισότητες που προκαλεί αυτή η μεταμορφωτική μετάβαση, θα απασχολήσουν επίσης τον  ομιλητή, ο οποίος θα ανιχνεύσει τις σοβαρές και ποικίλες αιτίες της ταχύτητας με την οποία η οικονομία της πληροφορίας διευρύνει το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών σε όλες σχεδόν τις αναπτυγμένες χώρες με πολύ διαφορετικά μεταξύ τους συστήματα κοινωνικής πρόνοιας.

Η Παγκοσμιοποίηση, όπως όλες οι σοβαρές ιστορικές ανατροπές, μας καλεί να επαναπροσδιορίσουμε τη θέση μας στον κόσμο, να προσαρμόσουμε τη σκέψη μας σε νέα δεδομένα και να αποδεχτούμε τα κέρδη και τις απώλειες, το αναπόφευκτο δίπολο των ιστορικών μεταμορφώσεων.  

Ο Θεοδόσης Τάσιος είναι καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Μέλος της Ακαδημίας Επιστημών του Τουρίνου (Ιταλία) και επίτιμος Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Λιέγης, του Πανεπιστημίου του Νανκίν και του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου. Χρημάτισε Πρόεδρος διεθνών επιστημονικών Ενώσεων, Εμπειρογνώμων του συστήματος των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι επίτιμος Πρόεδρος της Ελληνικής Φιλοσοφικής Εταιρίας, καθώς και Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Μελέτης της Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας. Έχει δημοσιεύσει 370 επιστημονικές εργασίες και 40 βιβλία σε διάφορες γλώσσες.

Πληροφορίες για το κοινό στο τηλέφωνο: 210 72.82.333
και στην ιστοσελίδα του ΜΜΑ: www.megaron.gr

Τα πάθη της ψυχής και της λογοτεχνίας
  • Τα πάθη της ψυχής και της λογοτεχνίας
  • Ποιο είναι το αντίδοτο στις κρίσεις που εισβάλλουν στη ζωή μας; Ποιος μας έχει υποσχεθεί ότι η ζωή ε...
  • περισσότερα...

Δείτε επίσης

Εβδομάδα παγκόσμιας προσευχής

Εβδομάδα παγκόσμιας προσευχής

Με αφορμή την εβδομάδα παγκόσμιας προσευχής για τη χριστιανική ενότητα, το ερχόμενο Σάββατο χριστιανοί διαφόρων ομολογιών θα συμμετάσχουν στην οικουμενική βραδιά συμπροσευχής, στον καθολικό καθεδρικό ναό Θεσσαλονίκης της Ασπίλου Συλλήψεως της Θεοτόκου, επί της οδού Φράγκων.

Καλός αριθμός
Aitisi xorigias