0058
ΑΝΑΓΚΕΣ
0093
ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
0807
ΔΡΑΣΕΙΣ
0448
NEWS
«Κάθε αντικείμενο είναι ωραίο ή άσχημο ανάλογα με τη ματιά που το βλέπουμε…»

Αιέν αριστεύειν… στο σύγχρονο αστικό τοπίο

14/12/2011

Υπογραφή  Κώστας Σπυρόπουλος και για όσους επιθυμούν να κατανοήσουν την παραπάνω αλήθεια ιδίοις όμμασι μπορούν ελεύθερα να επισκεφτούν το Ίδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης» από τις 14 Δεκεμβρίου 2011 ως τη Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2012 (6μμ-10μμ) όπου θα πραγματοποιηθεί η έκθεση ζωγραφικής του καθηγητή ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Πατρών.  Να σημειωθεί ότι η έκθεση θα παραμείνει κλειστή στις 24,25, 30, 31 Δεκεμβρίου αλλά και στις 1, 6 Ιανουαρίου.

ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ

Κώστας Σπυρόπουλος

«Αιέν αριστεύειν... στο σύγχρονο αστικό τοπίο» 

Από Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2011 έως Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2012

"Κάθε αντικείμενο είναι ωραίο ή άσχημο ανάλογα με τη ματιά που το βλέπουμε ..."

Ο Κώστας Σπυρόπουλος, καθηγητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Πατρών και γνωστός ζωγράφος, εκθέτει στο Ίδρυμα Μ. Κακογιάννης από την Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2011 έως την Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2012 σειρά πρόσφατων έργων του που επικεντρώνονται στο σύγχρονο τοπίο της πόλης με ιδιότυπες συνθέσεις και  πληθωρικά χρώματα.

Εγκαίνια της Έκθεσης: Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου  2011, στις 19.30, στο Φουαγέ του 1ου ορόφου του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης.    

 

Η δουλειά του Κώστα Σπυρόπουλου, των τελευταίων χρόνων, πραγματεύεται την εικόνα του αστικού τοπίου όπως διαγράφεται και λειτουργεί πρωτογενώς ως χώρος δραστηριότητας της όψιμης πολιτιστικής δομής. Για το ζωγράφο Κώστα Σπυρόπουλο το αστικό τοπίο είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την αστική δημοκρατία που έχει την προέλευσή της σε παλαιότερους αυστηρά δομημένους κοινωνικούς σχηματισμούς. Διατηρεί το ενδιαφέρον του κυρίως ως μια αρθρωμένη δήλωση υπαρξιακής υπόστασης και επικοινωνίας σαν ένα αναπόφευκτα οργανωμένο πεδίο που διαπραγματεύεται και κρίνει την ατομική ελευθερία. Κάθε νέος αναπτύσσεται και βιώνει το αστικό τοπίο ως νέος πρωτόπλαστος, που είναι ένα "απειλητικά" προστατευτικό πλαίσιο που θέτει όρια και επιζητεί κατανόηση, αποκρυπτογράφηση και συναίνεση.

Υπάρχει σαφήνεια στην απόδοση των χώρων που βρίσκονται σε αρμονία με την εικόνα των αθλητών της πόλης και των άλλων μορφών που ζουν και βιώνουν το περιβάλλον. Οι πίνακες του ζωγράφου απεικονίζουν ενίοτε την εσωτερική ζωή του αστού, που πότε βασανίζεται και πότε προάγεται και ευοδώνεται από το πλαίσιο στο οποίο αναπτύσσεται, δραστηριοποιείται και σκέφτεται βιώνοντας εμπειρίες καθημερινές που έχουν αξία μοναδική, ερωτική πολλές φορές, γιατί προστιθέμενη η καθημερινότητα αποτελεί ολοκλήρωση της νοηματικής ύπαρξης.

Στο πιο πάνω πλαίσιο θίγονται και συγκεκριμένες εκδοχές, χαρακτηριστικές της αστικής ζωής, όπως τα όρια της πόλης που απειλούν το φυσικό τοπίο, η αυξανόμενη παρουσία βίας στους δρόμους, η απειλητική αισθητική της τηλεόρασης και η παραπληροφόρηση, γίνεται ένας υπαινιγμός ως προς την αληθή γνώση και την δίχως εννοιολογικό περιεχόμενο πληροφόρηση. Χρησιμοποιούνται επίσης εικόνες από τη μαζική κουλτούρα, τα λαϊκά έντυπα, τη διαφήμιση στον κόσμο της μαζικής κατανάλωσης και των μαζικών προϊόντων.

Όπως σημειώνει ο ίδιος: "Κάθε αντικείμενο είναι ωραίο ή άσχημο ανάλογα με τη ματιά που το βλέπουμε..."

Σύντομο βιογραφικό

Ο Κώστας Σπυρόπουλος γεννήθηκε στην Πάτρα το 1952. Έκανε μαθήματα ζωγραφικής στο Heron Art Institute του Πανεπιστημίου της Ινδιανάπολης των ΗΠΑ. Έκανε ελεύθερες σπουδές στα περισσότερα από τα μουσεία της Ευρώπης. Από το 2000 έως το 2008 ήταν αναπληρωτής καθηγητής στη Σχολή Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με γνωστικό αντικείμενο Εικαστική Ανατομία (Ν.407). Είναι καθηγητής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών. Μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος. Έργα του βρίσκονται στην Εθνική Πινακοθήκη, στο Μουσείο Βορρέ, στην Πινακοθήκη Σύρου, στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιώς, στο Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών «Βούρου - Ευταξία», στο Σπίτι του Ηθοποιού και σε πολλές ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

 

ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ

Κώστας Σπυρόπουλος

«Αιέν αριστεύειν... στο σύγχρονο αστικό τοπίο» 

Από Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2011 έως Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2012

Αίθουσα: Εκθεσιακός Χώρος - 1ος Όροφος

Εγκαίνια: Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου    2011, στις 19:30    

Διάρκεια: 14.12.2011 - 8.01.2012

Κλειστά: 24, 25, 30, 31/12/2011   1/1 και 6/1/2012

Ώρες λειτουργίας: Δ-Κ 18:00-22:00

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

***

Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Πειραιώς 206, Ταύρος, Αθήνα 117 78,  τηλ. 210 3418 550,  φαξ.  210 3418 570

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: info@mcf.gr

Ιστοσελίδα: www.mcf.gr

Δωρεάν στάθμευση στο εμπορικό κέντρο athensheart

Οι  θεατές των παραστάσεων του ΙΜΚ δικαιούνται δωρεάν στάθμευση στο parking του εμπορικού κέντρου, athensheart (Πειραιώς 180, κόμβος Χαμοστέρνας) με την επίδειξη δελτίου εισόδου εφόσον υπάρχει διαθεσιμότητα  θέσεων.

****

Υποστηρικτές Ιδρύματος Μ. Κακογιάννης

Konstantinos

Playground Productions

 

Χορηγοί  Επικοινωνίας Ιδρύματος Μ. Κακογιάννης

ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ         METROPOLIS

Αθήνα 9,84          BHMA FM 99.5

Ως 3

ελculture.gr         clickatlife.gr        culturenow.gr

mediasoup.gr      monopoli.gr       in2life.gr

camerastyloonline.wordpress.com 

 

Κινηματογραφικές Τετάρτες
  • Κινηματογραφικές Τετάρτες
  • Οι Τετάρτες του Ιανουαρίου στο Ίδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης» παραμένουν… κινηματογραφικές και είναι α...
  • περισσότερα...

Δείτε επίσης

Εβδομάδα παγκόσμιας προσευχής

Εβδομάδα παγκόσμιας προσευχής

Με αφορμή την εβδομάδα παγκόσμιας προσευχής για τη χριστιανική ενότητα, το ερχόμενο Σάββατο χριστιανοί διαφόρων ομολογιών θα συμμετάσχουν στην οικουμενική βραδιά συμπροσευχής, στον καθολικό καθεδρικό ναό Θεσσαλονίκης της Ασπίλου Συλλήψεως της Θεοτόκου, επί της οδού Φράγκων.

Καλός αριθμός
Aitisi xorigias