0058
ΑΝΑΓΚΕΣ
0093
ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
0807
ΔΡΑΣΕΙΣ
0448
NEWS
Γνωστά αλλά και άγνωστα έργα καλλιτεχνών «Από τον Ακαδημαϊσμό ως τη γενιά του ‘30», που ενισχύουν το δυναμικό και τη σημασία της Συλλογής της Πινακοθήκης, περιλαμβάνονται σε εύχρηστο οδηγό που εκδόθηκε από τον Πολιτισμικό Οργανισμό του Δήμου Αθηναίων με στόχο να δοθεί η δυνατότητα στους φιλότεχνους να επικοινωνήσουν με 3000 έργα ζωγραφικής.

Από τον Ακαδημαϊσμό ως τη γενιά του ‘30

06/12/2011

Η παρουσίαση έγινε στις 5 Δεκεμβρίου στο Μεταξουργείο από τη πρόεδρο του Π.Ο.Δ.Α. Άννα Φιλίνη και τη διευθύντρια της Πινακοθήκης και Μουσείων του Δήμου Αθηναίων Νέλλυ Κυριαζή.

«Η συγκεκριμένη συλλογή πρέπει να αναγνωριστεί ως ένα από τα πιο σημαντικά μουσεία της πόλης. Για το δήμο Αθηναίων αποτελεί αστείρευτο πλούτο, ένα μεγάλο ακρογωνιαίο λίθο» δήλωσε, η Α. Φιλίνη για να προσθέσει η Ν. Κυριαζή: «Πρόκειται για μία σύγχρονη και οικονομική έκδοση και πρόθεση μας είναι να συμβάλλει στην απόλαυση και γνωριμία των έργων της Πινακοθήκης».

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα πραγματοποιηθεί το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ένα ταξιδάκι στη Τέχνη» (πληροφορίες στο τηλέφωνο: 210-3313038).

 

«Από τον Ακαδημαϊσμό έως τη γενιά του '30»

Γνωστά και άγνωστα έργα των Συλλογών της Πινακοθήκης του Δήμου Αθηναίων

Πραγματοποιήθηκε σήμερα (5/12) στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων στο Μεταξουργείο η Συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση των Συλλογών της Πινακοθήκης του Δήμου Αθηναίων και της εύχρηστης έκδοσης των Συλλογών της, από την Πρόεδρο του Πολιτισμικού Οργανισμού ΄Αννα Φιλίνη και τη Διευθύντρια της Πινακοθήκης και Μουσείων του Δήμου Αθηναίων Νέλλη Κυριαζή.

Η Πρόεδρος του Πολιτισμικού Οργανισμού Άννα Φιλίνη τόνισε μεταξύ άλλων:

«Ο εύχρηστος οδηγός που εκδόθηκε για τη Συλλογή Ζωγραφικής της Πινακοθήκης του Δήμου Αθηναίων, έχει με έναν συνοπτικό αντιπροσωπευτικό τρόπο όλη την ιστορία της ελληνικής τέχνης. Η έκδοση αυτή δίνει το έναυσμα για δύο φιλόδοξους στόχους: ο ένα είναι να ενταθεί η προσπάθειά μας ώστε να συμπληρωθούν τα κενά των Συλλογών με έργα καλλιτεχνών από τις γενιές που πέρασαν και ο άλλος να ενισχύεται διαρκώς η δυναμική τους με έργα σύγχρονων εικαστικών δημιουργών.

Θέλω να επισημάνω ότι ο επισκέπτης μπορεί με αυτό το βοήθημα να κατανοήσει καλύτερα τα έργα της Πινακοθήκης και να ανακαλύψει μέσα σ' αυτήν μία σύντομη ιστορία της νεότερης τέχνης του τόπου μας. Και θα ήταν καλό για όλα τα μουσεία της Αθήνας να έχουν έναν τέτοιο εύχρηστο οδηγό, όπως υπάρχει και σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις.

Όσον αφορά τις Συλλογές της Πινακοθήκης, αυτές περιλαμβάνουν διαμάντια της ελληνικής τέχνης ήδη από την εποχής της ανάδειξης της Αθήνας ως πρωτεύουσας του νεοελληνικού κράτους. Είναι τόσο σημαντική η Συλλογή της Πινακοθήκης που πρέπει να αναγνωριστεί ως ένα από τα σημαντικά Μουσεία της πόλης.

Για το Δήμο Αθηναίων η Συλλογή αυτή είναι αστείρευτος πλούτος, ένας μεγάλος ακρογωνιαίος λίθος.»

Η Διευθύντρια της Πινακοθήκης του Δήμου Αθηναίων Νέλλυ Κυριαζή σημείωσε:

«Οι Συλλογές της Πινακοθήκης του Δήμου Αθηναίων αριθμούν σήμερα 3000 έργα ελλήνων εικαστικών δημιουργών, ενδεικτικά των ξένων επιρροών, των τάσεων και των γόνιμων αναζητήσεων που σημειώθηκαν στην εξελικτική πορεία της ελληνικής τέχνης. Αποτελεί έναν αξιόλογο πυρήνα δυναμικής καλλιτεχνικής έκφρασης που σηματοδοτεί, εν πολλοίς, και το χαρακτήρα παράλληλα της νεότερης τέχνης στον τόπο μας.

Σκοπός μας είναι να δείξουμε πώς εξελίχθηκε η τέχνη από τα μέσα του 19ου αιώνα έως σήμερα και ο επισκέπτης να μπορεί να κάνει τη διαδρομή μέσα στη νεοελληνική τέχνη. Στο κτήριο επί της Λεωνίδου & Μυλλέρου θα εκτίθενται πλέον έργα από τις μόνιμες συλλογές μας, τα οποία θα εναλλάσσονται ανάμεσα στο θέμα, την τεχνοτροπία ή τις γενιές.

Η παρουσίαση των συλλογών μας στην έκδοση γίνεται κατά καλλιτεχνικά κινήματα, τεκμηριώνει την επικοινωνία των καλλιτεχνών με την ευρωπαϊκή μοντερνικότητα, ενώ ταυτόχρονα αναδεικνύει την εξέλιξή τους μέσα από τη δύναμη της τέχνης στην Ελλάδα.

Αποτελεί μία σύγχρονη και οικονομική έκδοση και πρόθεσή μας είναι να συμβάλλει στην απόλαυση και γνωριμία των έργων της Πινακοθήκης.»

Ο Πολιτισμικός Οργανισμός του Δήμου Αθηναίων, στο πλαίσιο της προβολής των σημαντικών Συλλογών της Πινακοθήκης του Δήμου Αθηναίων παρουσιάζει στο κοινό, στο κτήριο με είσοδο από την οδό Μυλλέρου όπου θα φιλοξενούνται πλέον οι μόνιμες συλλογές της Πινακοθήκης, έργα ζωγράφων που καταγράφουν αντιπροσωπευτικά και με σαφήνεια την πορεία και τις εκφάνσεις της ελληνικής τέχνης από τον Ακαδημαϊσμό του Μονάχου έως τη γενιά του '30.

Γνωστά και άγνωστα έργα των συλλογών αποτυπώνουν τη θερμή υποδοχή του Ακαδημαϊσμού στο τέλος του 19ου αι, την όψιμη ευθυγράμμιση με τα ανατρεπτικά αιτήματα της μοντερνικότητας και βασικό εκφραστή τη γενιά του ΄30, τους έλληνες θιασώτες του Εξπρεσιονισμού και του Υπερρεαλισμού.

Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν άγνωστα έργα των Συλλογών της Πινακοθήκης του Δήμου Αθηναίων τα οποία παρουσιάζονται για πρώτη φορά. Μεταξύ άλλων έργα των Ηλία Φέρτη (Πορτρέτο Πηνελόπης Λυδάκη), Σπύρου Παπαλουκά (Τοπίο Μυτιλήνης), Γεράσιμου Στέρη (Ορφέας και Ευρυδίκη), Άννας Κινδύνη (Λιμός), Χρήστου Δαγκλή (Τοπίο στο Παρίσι), Ιφιγένειας Λαγάνα (Το εργαστήριο του καλλιτέχνη), Θεοχάρη Μορέ (Χωρίς τίτλο).

Την έκθεση υποστηρίζουν επίσης με έργα τους οι Σπυρίδων Προσαλέντης, Νικόλαος Ξυδιάς, Γεώργιος Ιακωβίδης, Γεώργιος Ροϊλός, Άγγελος Γιαλλινάς, Κωνσταντίνος Παρθένης, Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας, Γιώργος Μπουζιάνης, Γιάννης Μηταράκης, Πάνος Σαραφιανός, Γιώργος Βακιρτζής και άλλοι καταξιωμένοι έλληνες εικαστικοί.

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα πραγματοποιηθεί το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ένα ταξιδάκι στην Τέχνη». Πληροφορίες για τα εκπαιδευτικά προγράμματα στο τηλέφωνο 210 3313038.

Το κτήριο με είσοδο από την οδό Γερμανικού θα παρουσιάζει περιοδικές εκθέσεις, αρχής γενομένης με την εκθέση «Design 2011: οικολογία - σύγχρονες αναζητήσεις» στις 15 Δεκεμβρίου.

 

Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων - Κτήριο Μεταξουργείου: Λεωνίδου και Μυλλέρου (Μεταξουργείο)

Στάση Μετρό: Μεταξουργείο

Ημέρες και ώρες λειτουργίας: Τρίτη έως και Σάββατο 10.00 - 14.00 και 17.00 - 21.00

Κυριακή 10.00 - 14.00, Δευτέρα κλειστά

Πληροφορίες: 210 3231841 & 210 5202421 

Δείτε επίσης

Εβδομάδα παγκόσμιας προσευχής

Εβδομάδα παγκόσμιας προσευχής

Με αφορμή την εβδομάδα παγκόσμιας προσευχής για τη χριστιανική ενότητα, το ερχόμενο Σάββατο χριστιανοί διαφόρων ομολογιών θα συμμετάσχουν στην οικουμενική βραδιά συμπροσευχής, στον καθολικό καθεδρικό ναό Θεσσαλονίκης της Ασπίλου Συλλήψεως της Θεοτόκου, επί της οδού Φράγκων.

Καλός αριθμός
Aitisi xorigias